Zobrazit menu

Web Káči, Míši, Toníka, Haničky a Olinky

Dýňový víkend 25.-28.10.2014



Cestu tam jsme si zpestřili mezipřistáním v Plzni pro nový nočník, který jsme pro jistotu pasovali na nočník do auta, aby tyto situace v budoucnu nevedly k nepřiměřenému množství nočníků v domácnosti a okolí. Další cesta proběhla bez zádrhelů. Předpokládám, že v letní sezóně jsou Hracholusky a okolí jeden velký disneyland, leč koncem října je hospoda u našeho penzionu široko daleko jediná otevřená v okolí. Dali jsme si oběd a vyrazili na cca 2 km vzdálenou zastávku vlaku. Vlak jsme doběhli s jazykem na vestě, resp. s oběma dětmi za krkem a frčíme na odpolední výlet do Stříbra. Prošli jsme se cca 2 km od nádraží do centra, staré město kolem řeky a náměstí na kopci je malebné, nicméně dle očekávání v sobotu odpoledne zcela mrtvé. Na náměstí jsme pochopili, že to je vše, co nám sobotní Stříbro může nabídnout a abychom stihli vlak zpět, nasedáme na MHD a vracíme se na nádraží, kde se potkáváme s další částí početné výpravy.

V neděli jsme si zabalili svačinky a vyrazili k přehradě, s poměrně dramatickou terénní vložkou pokračovali na hrad Buben a přes dětské hřiště jsme se vrátili do penzionu. Hanička byla ten den poněkud z formy (začínající viróza ruka-noha-pusa), takže se celou cestu nesla a pospávala v Manduce, a tak tam, kde to bylo sjízdné, Tonda mohl jet na odrážedle. Poctivých 7 km nás všechny zmohlo, nicméně zatímco my dospělí jsme se v cíli zhroutili k pivu a polívce, příp. ke kávě a palačinkám, zdánlivě polomrtvé děti vlítly na hřiště a řádily další hodiny na trampolíně, písku, skluzavce atd. Večer jsme se i tradiční rukodělné výrobě pověnovali. Dýně byly povedené a nikdo se nezranil.

V pondělí u snídaně jsme si opět namazali sebáky (chleba s sebou) a přes přehradu a hore kopcom lesem jsme vyrazili do nedalekého Mezního újezda "na zvířátka". V tamním zámku je kromě malého muzea a informačního centra k vidění minizoo s velmi reprezentativním fondem: slepice, králíci, husy, kachny, ovce, koně, prasata, ale i pávi, cizokrajní ptáci, jejichž názvy si ani omylem nepamatuju, lamy, kozy i ovce kamerunské, osli. Velký úspěch měla morčata na mazlení a u našeho Tondy suverénně nejvíc bodovalo indiánské Tee-pee a králík. Děti byly nadšené, rodiče především zmrzlí, ale s programem všeobecná spokojenost. Vcelku bez protestů jsme ušli tak 4 km a to prosím i Hanička. Za tmy jsme vyrazili na krátkou procházku s lampiony a rozsvítili si vyřezané dýně a večer děti padly jak podťaté.

Úterý už bylo jen ve znamení balení a domů jsme vyrazili se zastávkou v Plzni. Původně plánovaná plzeňská ZOO měla ve svátek vstup zdarma, takže po shlédnutí dlouhé fronty ve čtyřech řadách jsme tento nápad zavrhli a vyrazili parkem do centra. A dobře jsme udělali. Když nepočítám Tondovy protesty, že cesta alejí na odrážedle drncá, jsme si to moc užili. Viděli jsme velmi povedené nové Divadlo J. K. Tyla, na náměstí s otevřenou pusou hleděli na magický francouzský kolotoč, obdivovali moderní umění na starém náměstí, skvěle vyvedené infocentrum a na oběd se zastavili ve velmi příjemné a zajímavé restauraci Comix. Nakonec jsme byli rádi, že původní plán na ZOO nevyšel, protože Plzeň a její rozjíždějící se příprava na Evropské hlavní město kultury 2015 na nás udělala velký dojem. Vrátili jsme se k autům, shlédli ještě delší frontu před ZOO a vyrazili dom. Děti usnuly ještě než jsme vyjeli z Plzně, tak jsme nespěchali.

Fotodokumentace z akce (klikejte):


12.11.2014 vložil(a) Káča Režná. Naposledy upraveno 13.11.2014. Počet zobrazení: 1470

Komentáře