Zobrazit menu

Web Káči, Míši, Toníka, Haničky a Olinky

Stávka - aneb výběr z tisku

16.6.2011

Tak je to tady. Stávka. Nikdo neví za co a proč, ale hlavně že už je tady. Je to taková katarze posledních dnů. Ohlasy jsou zatím nadšené - Praha je poloprázdná, nikdo nikam nespěchá, všichni jsou ochotní, usměvaví, pomáhají si při cestě do práce, sdílejí auta, nabízejí si pomoc při výběru cyklotrasy, slunce svítí, prostě idyla. Míša si pochvaluje, že: "Dnešní jízda Prahou mi přinesla úžasný zážitek. Sice jezdím do práce na kole běžně, ale tentokrát krom toho, že byl poloviční (auto)provoz, jsem na trase, kde zřídka potkám víc než tři cyklisty, potkal cyklistů třicet a jako bonus pána s prokvetlým plnovousem na koloběžce (v pěkně ostrém stoupání). Taky jsem mohl pomoci s trasou jedné sličné cyklistce. Snad si cestu kolem do práce oblíbí alespoň někteří z těch, co dnes tento způsob vyzkoušeli poprvé..." (vloženo na FB Auto-matu).

Primátor Bohuslav Svoboda byl v Ranním interview Radiožurnálu přímo nadšen, jaká je to najednou v Praze pohoda. Včerejší půlnoční mejdan na Dejvické taky asi stál za to. Jenom ti chudáci odboráři musí být nasraní, protože kvůli tomu přece do tý Prahy jedou.

Do Prahy nakonec dorazilo cca 300 odborářů, ostatní asi nemohli přijet - nejely vlaky. A co že to vlastně chtějí? Přece zastavit reformy, stávkují za nás všechny, posuďte sami: na balících slámy vezou tato pro reformy typická témata: Diag Human (kauza z roku 1992), nucená správa IPB (ccca 1998?), Tanky T172 (1995), Pandury, (dobře, to už je novější záležitost), Opencard (s vládou nemá nic společného, no jo, to je ten pragocentrismus). Podle mě ještě zapomněli na měnovou reformu z roku 1953 a možná taky tragické fiasko české vlády v Mnichově 1938. Jo a taky chtěj přímou volbu prezidenta. Já bych ještě tedy přidala požadavek kratších front u pokladen v Tescu. Jó, ti se dostat k moci, to by byly reformy jak víno...

Myslím, že taková stávka jednou za čas by mohla být docela očistná - lidi jsou příjemní, místo aby se na doporučení primátora zabarikádovali doma, jezdí na kole, taxíky jezdí zadarmo, revizoři a policajti místo prudění poradí trasu, a vůbec je u toho docela legrace... Ale i tak volám: "Odboráři všech zemí...". No, a my s Tondou půjdeme na procházku.

PS: Samozřejmě vím, že mnohým lidem stávka způsobila nemalé potíže, a ani si nemyslím, že by si naše vláda zlobu lidu nezasloužila, ale argumentační metody našich odborářů mě prostě zaujaly, stejně tak mě zaujala nová atmosféra města, která díky stávce vznikla. Jinak to berte jako normální tlachání blbnoucí matky na mateřské, která tyje ze štědrého sociálního systému našeho státu.
16.6.2011 vložil(a) Káča Režná. Naposledy upraveno 21.6.2011. Počet zobrazení: 1240

Komentáře