Zobrazit menu

Web Káči, Míši, Toníka, Haničky a Olinky

Vážená redakce Lidových novin

7. 6. 2011

Zdá se mi to, nebo jdou Lidovky do kopru? Odesláno dnes do redakce LN:

Vážená redakce,

jsem pravidelnou čtenářkou sobotních Lidových novin, a to zejména kvůli příloze Orientace a Relax. Relax většinou čtu jako první – takové oddechové, rozjezdové, ale ne blbé čtení. Vím, že příloha Relax má být především odpočinková, ale snad kvůli tomu není nutné rezignovat na informace. Mluvím o článku o nejlepších českých plážích autorů Stanislavy Peckové a Vladimíra Pohoreckého ze soboty 4.6. Je to sice celkem tradiční letní téma, ale může být zajímavé. Žiju v Praze, žiju tu ráda a zajímá mě, zda se od loňského léta v oblasti koupání něco změnilo. Proto mi toto každoroční „okurkové“ téma vůbec nevadí. Ovšem, kdyby bylo zpracováno poctivě.

Článek začíná informací, že se dá koupat i v Praze ve Vltavě na Žlutých lázních, ale někteří považují koupání v pražské Vltavě za hazard, jiní tvrdí, že je Vltava čistá a pro koupání vhodná. Jak to tedy je? Nebo alespoň kdo zastává který názor a proč? Takto je pro čtenáře informace naprosto nulová. Ale za to jsme se dozvěděli, že už se nenosí pruhované plavecké úbory a několik obecně známých informací o tom, jak byly za první republiky pražské plovárny oblíbené, to vše doplněno o idylické obrázky z tohoto období – nezlobte se, ale to je trochu zbytečná vata, ne? Chápu, že příloha Relax není zamýšlena jako etalon investigativní žurnalistiky, ale jeden telefonát hygienikovi či na Povodí by redaktory snad nezabil (měla jsem dokonce za to, že tak vypadá novinářská práce). K Praze se váže ještě dobřichovická městská pláž, opět pouze s obecnými informacemi a tím zprávy o tom, kde se dá v Praze koupat či slunit, končí. Článek se věnuje ještě Brnu a jeho kuriózní pláži bez vody a tímto opouští potenciálně zajímavé téma městského koupání a pokračuje „překvapivými“ informacemi, že dále jsou pěkné pláže a koupání na Slapech, Mácháči a na Vranově a jako „zajímavost“ (přímo takto to bylo v článku napsáno) se věnuje nudistickým plážím.

Zbylá třetina článku se věnuje informacím o plážích v Evropských městech, což by mi nevadilo, pokud by se zbytek článku poctivě věnoval fenoménu městských pláží u nás. Takto se jedná o celkem nepoužitelné informace - článek nedává možnost srovnání, protože neobsahuje srovnatelné informace.

Téma se každoročně opakuje, a tak mi přijde škoda, že např. nepátráte po dalších zajímavých přírodních koupacích lokalitách. A co jiné regiony a krajská města – Liberec, Jihlava, České Budějovice, Ostrava atd.? Kde jsou na tom lépe a kde hůře, kde se město nejlépe stará apod.? Ale když už se opakujete, užitečnější by bylo zopakovat informace o obvyklém průběhu kvality vody na různých oblíbených koupalištích, kde lze najít aktuální informace o kvalitě vody a jak snadno rozeznat nebezpečné sinice od méně nebezpečných řas.

Jako PR článek jednotlivých pláží a koupališť dobré, ale z pohledu čtenáře se jedná o kompilát informací, které lze najít na internetu a k tomu spousta vaty. Škoda, téma je to pěkné.

Závěrem si ještě neodpustím poznámku, že česky se říká „Které služby pláž nabízí“, použitá vazba „Co za služby…“ je germanismus (was für Dienstleistungen…).

Věřím, že příští titulní článek Relaxu už bude poctivěji zpracován a že budu moci dále touto přílohou listovat s chutí, jako vždy doposud.

s pozdravem
Kateřina Režná
Praha
7.6.2011 vložil(a) Káča Režná. Naposledy upraveno 7.6.2011. Počet zobrazení: 1204

Komentáře